Το θέμα είναι να μην αντιστέκεσαι στη ροή

«…Ανεβαίνεις όταν πρέπει ν’ ανέβεις και κατεβαίνεις όταν πρέπει να κατέβεις. Όταν είναι ν’ ανέβεις βρες το ψηλότερο σημείο και στρογγυλοκάθισε εκεί. Όταν είναι να πέσεις χαμηλά, βρες το βαθύτερο πηγάδι και κατέβα στον πάτο του. Όταν δεν υπάρχει ροή, μείνε ακίνητος. Εάν αντισταθείς στη ροή, τα πάντα στεγνώνουν».
Χαρούκι Μουρακάμι, Το κουρδιστό πουλί (σελ. 73)
Υπάρχουν βιβλία που γράφουν τόσο δυνατά μέσα σου που είναι λες και δεν έχεις σταματήσει ποτέ να τα διαβάζεις. Το Κουρδιστό Πουλί του Χαρούκι Μουρακάμι (εκδόσεις Ωκεανίδα) είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το διάβασα το φθινόπωρο του 2008 και τόσα χρόνια μετά το σκέφτομαι ακόμα. Η κάθοδος του Τόρου Οκάντα στα πιο σκοτεινά κι ανεξερεύνητα υπόγεια του υποσυνειδήτου. Η εξαφάνιση της συζύγου του Κουμίκο. Η Κρέτα Κάνο με τις τεράστιες βλεφαρίδες της. Η μυστηριώδης Μαγιού Κασαχάρα. Το κουρδιστό πουλί στη βεράντα. Η ροή στην οποία δεν πρέπει να αντισταθείς και το πιο βαθύ πηγάδι στο οποίο πρέπει να κατέβεις για να αναμετρηθείς με τα ίδια σου τα σκοτάδια. Λέω να το ξεκινήσω ξανά, γιατί ένα δυνατό βιβλίο όπως αυτό μπορείς να το διαβάζεις και να το ξαναδιαβάζεις ανακαλύπτοντας διαρκώς πίσω από τις λέξεις κρυμμένα νοήματα.

3 Replies to “Το θέμα είναι να μην αντιστέκεσαι στη ροή”

  1. Το διάβασα πριν κανένα τρίχρονο και μου άρεσε πολύ. Δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία του Μουρακάμι μέχρι στιγμής όμως αυτό, έχεις δίκιο είναι δυνατό βιβλίο.

    Like

  2. Εξαιρετική η φωτογραφία! Άραγε είναι εξώφυλλο; Το είχα διαβάσει κι εγώ πριν από αρκετό καιρό (αμέσως μετά το Νορβηγικό δάσος) και το είχα βρει πολύ καλό, είχα κάνει και ανάρτηση. Αναρωτιέμαι όμως πόσο διαφορετικό θα ήταν αν είχε μεταφραστεί από τα ιαπωνικά.

    Like

  3. Εγώ το διάβασα το καλοκαίρι του '10. Μπορεί κάποιες σελίδες να μυρίζουν αντιηλιακό, δεν ξέρω. Κι, ενώ τότε μου έκανε εντύπωση το ότι ο συγγραφέας δεν έγραφε ηθικοπλαστικά μηνύματα, τώρα διαπιστώνω πόσο με επηρέασε.Εννοείται ότι το συνιστώ.(My POV: http://tinyurl.com/39jp935)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: