Η yoga του τεμπέλη

1e148-1
Τίποτα πιο zen από το να ξυπνάς το πρωί και να πίνεις τον καφέ σου για κάνα δίωρο χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Αυτό είναι για μένα αληθινή πολυτέλεια. Να μπορείς να βρίσκεις λίγο χρόνο για να ρίξεις ταχύτητα, να σταθείς ακίνητος, παραδομένος μονάχα στη μυρωδιά του γαλλικού και στην τέχνη της αναπνοής.
Απραξία στον κήπο του Επίκουρου. Να χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Χωρίς βιβλία, smartphones, τηλεοράσεις. Χωρίς μουσικές. Παραδομένος σε αυτό που ο Κούντερα στη Βραδύτητα (εκδόσεις Εστία) ονομάζει «ρυθμό της απόλαυσης».
Υπάρχει ένα βιβλίο, ο «Βιαστικός» του Πολ Μοράν (εκδόσεις Ίνδικτος), το οποίο μιλά ακριβώς για το αντίστροφο: Για το χρόνο, την ταχύτητα, τη βιασύνη… Για το πώς τελικά χάνουμε την ποίηση της ζωής που αποκαλύπτεται μόνο με τη βραδύτητα, για όλες εκείνες τις μικρές χαρές που δεν ανθίζουν γιατί βιαζόμαστε.
dfe7f-2
Ήρωας ο Πιερ Νιοξ, ένας νευρωτικός τύπος που τρέχει διαρκώς. Μολύνει με τη μονομανία του τους γύρω του και θυσιάζει την ομορφιά της ζωής προκειμένου να προλάβει το χρόνο. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, καλογραμμένο όπως καθετί με την υπογραφή του Μοράν. Mία νουβέλα που μιλά για την τάση μας να γινόμαστε σκλάβοι του ρολογιού, να προσπερνάμε τα πρόσωπα χωρίς να τα βλέπουμε, δίχως να παρατηρούμε τις λεπτομέρειες: το βλέμμα, τις ρυτίδες έκφρασης, εκείνο το αμυδρό χαμόγελο που σχηματίζεται φευγαλέα…
Πόσα χάνουμε όταν βιαζόμαστε, πόσα θυσιάζουμε για να είμαστε πάντα απολύτως σύγχρονοι όπως έλεγε ο Ρεμπώ;
Υ.Γ. Φυσικά, αυτό μην το διαβάσετε μονορούφι. Διαβάστε το αργά, χωρίς βιασύνη. Απολαυστικά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s