Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Οι διπλές σειρές στα ράφια της βιβλιοθήκες έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν. Κάθε φορά που ψάχνω ένα βιβλίο, το οποίο θυμάμαι ότι έχω, πρέπει να βγάζω όλα τα μπροστινά για να ψάξω τα πίσω. Αν και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στα ράφια είναι στ’ αλήθεια απολαυστικό, πολλές φορές έχω αγοράσει ξανά το ίδιο βιβλίο. Πρόσφατα την πάτησα με τους Κυνηγούς Κεφαλών του Τζο Νέσμπο (εκδ. Μεταίχμιο). Το κατέβασα σε ebook, ενώ το έντυπο ήταν κρυμμένο κάπου στο χάος.
Αποφάσισα, λοιπόν, να οργανωθώ. Λίγο. Κατ’ αρχάς, πρόσθεσα δύο καινούρια ράφια τριών μέτρων το καθένα. Σε αυτά θα ταξινομήσω τις στοίβες με τα ολοκαίνουρια που είχα διασκορπίσει αριστερά και δεξιά μέσα στο σπίτι, αλλά και πολλά από τις διπλές σειρές των υπόλοιπων ραφιών.
Ως εκ τούτου, από χθες το βράδυ, άρχισα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κατεβάζω τα βιβλία και διαλέγω ποια θα μείνουν στο σπίτι, ποια θα κρυφτούν στη βιβλιοαποθήκη, ποια θα μπουν στο σακουλάκι του Bookcrossing και φυσικά πώς θα οργανωθούν στα ράφια όσα απομείνουν έτσι ώστε να τα βρίσκω εύκολα.
Αποφάσισα πως θα τα ταξινομήσω ανάλογα με τις εμμονές μου (με επηρέασε η ανάρτηση της Κατερίνας). Θα φτιάξω νοητές λίστες και θα τα τοποθετήσω αντίστοιχα: Αστυνομικά που γουστάρω και πολιτικά νουάρ. Κλασικά και ιστορικά βιβλία που θέλω οπωσδήποτε να διαβάσω (ή να ξαναδιαβάσω). Ποίηση, θέατρο και βιογραφίες μαζί. Ενώ τα πιο αγαπημένα: μυθιστορήματα με ιδιαίτερο τρόπο γραφής, λίγο πιο ποιητικό -βιβλία της ψυχής, όπως τα λέω- αλλά και όσα θέλω πολύ να απολαύσω προσεχώς, θα μπουν στα κάτω ράφια, στο ύψος του κρεβατιού για να τα κοιτάω όταν ξυπνάω και να μου φτιάχνει το κέφι.
Kι ένας βασικός κανόνας που θα τηρήσω αυστηρά: Οι διπλές σειρές θα είναι στοίβες από ξαπλωμένα βιβλία, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν στο ύψος τη μέση εκείνων που βρίσκονται από πίσω. Έτσι θα μπορώ εύκολα να βλέπω όλους τους τίτλους με μια γρήγορη ματιά.
Αυτές τις μέρες το σπίτι θα μοιάζει με bazaar. Σκόρπια βιβλία σε λάθε γωνιά! Κι εγώ το πρωί και το βράδυ (πριν και μετά τα γραφεία) θα είναι σαν να είμαι στο λούνα παρκ. Με καφέ ή ποτό, κι απαραιτήτως με μουσική από το Οperavore στο WQXR, θα ξανασυστηθώ με τα βιβλία μου.
Y.Γ. Λέω να ξεκινήσω διαλογισμό. Χρειάζομαι πειθαρχία για να σταματήσω τις καινούριες αγορές… {Καλά, ίσως για να τις περιορίσω λίγο. ;-)}

5 Replies to “Ξεκαθάρισμα λογαριασμών”

  1. Συμπάσχω με την αγωνία σας αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα βάζετε βιβλία και στον ελεύθερο χώρο της μπροστινής σειράς.Όλα τα ράφια μου έχουν διπλές σειρές βιβλία και μπορώ να σας μεταφέρω, αν δεν κάνω κατάχρηση του χώρου σας, πως τα έχω βολέψει εγώ. Έχω αριθμήσει όλες τις βιβλιοθήκες και όλα τα ράφια. Κάθε ράφι που γεμίζω, το φωτογραφίζω, και τη μέσα/πίσω σειρά και την μπροστινή. Κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και με ζουμ στη φωτογραφία αποδελτιώνω κάθε ράφι σε ένα τετράδιο με το κωδικό όνομα ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ.Έτσι ξεφυλλίζοντας το τετράδιό μου ή βλέποντας τις εικόνες στον υπολογιστή μου χωρίς να σηκωθώ από την καρέκλα , ξέρω πού είναι τι.Εάν πάρω κάποιο βιβλίο από τη θέση του, το επισημαίνω με ποστιτάκι αυτοκόλλητο μπροστά στο ράφι του. Έτσι οι εκκρεμότητεςείναι εμφανείς.

    Like

  2. @Nikos.Lioliopoulos Όχι δεν την έχω :-)@Κατερίνα Τώρα παίζει project: οργάνωση της βιβλιοαποθήκης@BlueBlackStain 😉 @Ρουμπάκης Γιάννης Ευτυχώς αγόρασα μία τεράστια βιβλιοθήκη για την αποθήκη. Αυτό λύνει το πρόβλημα για αρκετό καιρό. Ευχαριστώ για την ιδέα αλλά η διαδικασία μου φαίνεται πολύπλοκη.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: