The crazy days, city lights…

Aν υπάρχει ένα τραγούδι που να μπορεί να αντικατοπτρίσει τη μαγεία αυτού του ευφυούς αφηγηματικού παιχνιδιού που έχει στήσει ο Hernan Diaz στο χορταστικό μυθιστόρημά του «Παρακαταθήκη» (μτφρ. Κάλλια Παπαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο), αυτό είναι σίγουρα το Young and Beautiful της Λάνα Ντελ Ρέι στο soundtrack της κινηματογραφικής μεταφοράς του The Great Gatsby στη μεγάλη οθόνη, από τον Μπαζ Λούρμαν.

Φωτογραφία: Yiorgos Kaplanidis Studio – Courtesy of 10: Urban Roof

Όλη αυτή η χάρη, η ομορφιά, η απατηλή λάμψη μιας γενιάς που ερωτεύθηκε την ταχύτητα και τον ίλιγγο που προκαλούν τα μεγάλα ύψη, όλη αυτή η αμετροεπής ερωτική εξομολόγηση στο χρήμα και την πολυτέλεια, ο ξέφρενος χορός της ματαιοδοξίας, η ύβρις των κοινών θνητών που άγγιξαν τα σύννεφα και ένιωσαν Θεοί, λίγο πριν εκπέσουν στην κόλαση της ωμής πραγματικότητας και ανακαλύψουν ότι κανένα παιχνίδι δεν κερδίζεται ποτέ χωρίς τίμημα – όλα αντικατοπτρίζονται πλήρως στα διαφορετικά αφηγηματικά κάτοπτρα που στήνει ευρηματικά ο Ερνάν Ντίαζ για να αποκαλύψει σταδιακά τα τερτίπια της φήμης, αλλά και την άχαρη αλήθεια που κρύβεται πίσω από την πάντα ηδονική σπέκουλα, τη μυθοπλασία, την εξαπάτηση, την ίντριγκα, τη στρεψοδικία. 

Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com

Το βιβλίο που απέσπασε το βραβείο Pulitzer 2023 και ήταν υποψήφιο για το Booker 2022, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ξέφρενη κούρσα των Roaring Twenties, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη: το πρώτο είναι ένα best seller μυθιστόρημα του Χάρολντ Βάνερ για ένα κοσμικό ζευγάρι κερδοσκόπων που τη δεκαετία του 1920 πέταξε στην κορυφή του κόσμου, αγγίζοντας τον ήλιο, πριν συνειδητοποιήσει άδοξα ότι τα φτερά του ήταν φτιαγμένα από κερί, το δεύτερο είναι μία αυτοβιογραφία του επιχειρηματία Άντριου Μπέβελ που φωτογραφίζει το πρώτο βιβλίο, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποκαταστήσει τη φήμη του, καταγράφοντας με τη βοήθεια μιας ghost writer τη δική του αλήθεια για τα γεγονότα, το τρίτο είναι τα απομνημονεύματα της ηλικιωμένης πια ghost writer, της Άιντα Παρτένζα, η οποία αναψηλαφεί τα γεγονότα εκείνης της εποχής ανακαλύπτοντας μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που είχαν αφηγηθεί τόσο ο Χάρολντ Βάνερ στο μυθιστόρημα όσο και ο Άντριου Μπέβελ στην αυτοβιογραφία του και, τέλος, το τέταρτο είναι ένα κρυμμένο για χρόνια ημερολόγιο νοσηλείας της άλλοτε λαμπερής συζύγου του Μπέβελ, Μίλντρεντ, η οποία πέθανε μυστηριωδώς το 1929, κλεισμένη σε ένα σανατόριο στις Ελβετικές Άλπεις. 

Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com

Η αλήθεια έρχεται σταδιακά σαν κομμάτι του παζλ να ενωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια, δημιουργώντας σιγά σιγά μια εικόνα η οποία παρουσιάζεται πολύ διαφορετική από τα αφηγηματικά κάτοπτρα που κρατά μπροστά του καθένας από τους τέσσερις βασικούς αφηγητές αυτού του βιβλίου. Σε ένα γαϊτανάκι εντυπώσεων, η θρυλική εποχή της δεκαετίας του 1920 σκιαγραφείται με απολαυστικό τρόπο, σε μια ευφυούς σύλληψης τοιχογραφία γεμάτη μυθικές επαύλεις, κοσμικές δεξιώσεις, πριβέ συναυλίες με συνθέτες και μαέστρους θρύλους της κλασικής μουσικής του 20ού αιώνα, μισογεμάτα ποτήρια σαμπάνιας σε ιδιωτικά δείπνα, φιλανθρωπικά γκαλά, λιμουζίνες που διασχίζουν τη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου, με φιμέ τζάμια, δερμάτινα καθίσματα και δίσκους με κρυστάλλινες καράφες με malt ουίσκι. Έργα Τέχνης, φορέματα, μπριγιάν, ανθοσυνθέσεις, πολυτελείς σάλες, vip σανατόρια, ουρανοξύστες, gourmet πιάτα που μοιάζουν με γλυπτά, pool gardens στην κορυφή του κόσμου, αλλά και παρακμιακά διαμερίσματα σε γειτονιές του Μπρούκλιν, παράνομα τυπογραφία Ιταλών αναρχικών του ’30, αίθουσες γραφείων γεμάτες με ταπεινωμένες γραμματείς που σαν κουρδιστά πιόνια πληκτρολογούν σε τυφλό σύστημα επιστολές υπεροπτικών νεαρών χρηματιστών, αποτελούν τα διαφορετικά σκηνικά που συνθέτουν το χορταστικό βιβλίο του Ερνάν Ντίαζ. 

Το τετράπτυχο της Παρακαταθήκης είναι ένα βιβλίο που σε κρατά σε εγρήγορση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μια καταιγιστική πλοκή. Όλα αποτελούν ένα ταξίδι στο παρελθόν, μια αναδιήγηση από διαφορετικές οπτικές των ίδιων βασικών γεγονότων από τη ζωή ενός θρυλικού ζευγαριού της Γουόλ Στριτ: ενός μεγιστάνας ο οποίος πλούτισε από τον χρηματιστηριακό τζόγο της δεκαετίας του ’20 που κορυφώθηκε με την κατάρρευση της αγοράς το 1929, και της αριστοκρατικής καταγωγής συζύγου του. Σκεφτείτε ένα κοσμικό ζευγάρι που ήταν θρύλος στην εποχή του, κάτι σαν τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ και την Ζέλντα του επιχειρηματικού κόσμου της Νέας Υόρκης. Σκεφτείτε την τρέλα του Τύπου μαζί τους. Σκεφτείτε τις σπέκουλες που ακολουθούσαν (και πυροδοτούσαν) τη φήμη τους. Σκεφτείτε τη θολή πραγματικότητα πίσω από τους αντικατοπτρισμούς μιας παραφιλολογίας που ακολουθούσε το όνομά τους… Ο Ερνάν Ντίαζ παίζει με όλα αυτά αριστοτεχνικά προσφέροντας ένα μυθιστόρημα 510 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, με αμείωτο μέχρι το τέλος ενδιαφέρον. 

Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Yiorgos Kaplanidis Studio – Courtesy of 10: Urban Roof
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com
Φωτογραφία: Lou Read / loureadblog.com

ΥΓ. 1. Γιορτινό δείπνο με τους ήρωες του Ερνάν Ντίαζ στο ολοκαίνουργιο και εξαιρετικό εστιατόριο 10: Urban Roof στο ανασχεδιασμένο rooftop στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ένα αληθινό στολίδι με μοντέρνο-κλασικό design, θέα που κόβει την ανάσα και γευστικά πιάτα που έχει σχεδιάσει ο Hervé Pronzato και εκτελεί ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Κανταράκης. Αν θέλετε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μου από το εστιατόριο κάντε κλικ στο σχετικό άρθρο που έχω γράψει στo iefimerida.gr

YΓ. 2. Για να ακούσετε το τραγούδι Young and Beautiful της Λάνα Ντελ Ρέι κάντε κλικ εδώ.

Leave a comment