18 βιβλία του 2018 για να υποδεχτούμε το 2019

 

1

IMG_2366

Όπως πιθανόν θα έχετε καταλάβει λατρεύω τις λίστες, όχι τόσο τους απολογισμούς, όσο εκείνες που αφορούν τα «θέλω» του αύριο. Μου φτιάχνει το κέφι να καταγράφω -παλιότερα σε ένα τετράδιο, τώρα πια στo notebook του iPhone- όλα όσα θέλω να διαβάσω, τα εστιατόρια που θέλω να επισκεφθώ, τις ταινίες ή τις σειρές που θα δω, τις νοστιμιές που θα αγοράσω από τα γκουρμεδομπακάλικα, τις βόλτες ή τις αποδράσεις που θα οργανώσω… Τις μικρές, δηλαδή, απολαύσεις που κάνουν την καθημερινότητα λίγο πιο απολαυστική. Εδώ συγκέντρωσα 18 καινούρια βιβλία του 2018 (15 μυθιστορήματα και 3 αυτοβιογραφίες) τα οποία απέκτησα πρόσφατα αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω φέτος. Θα το κάνω το 2019, ξεκινώντας από το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Κέλμαν Τυλ, Ο Σαλτιμπάγκος. Σκέφτηκα να μοιραστώ τη λίστα μου μαζί σας για να σας δώσω και ιδέες για τα πρωτοχρονιάτικα δώρα (στους αγαπημένους σας ή στον εαυτό σας).

3IMG_2368IMG_2407

IMG_2408

1. Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας, Tsao Hsueh-Chin (μτφρ. Έλλη Λαμπρίδη, εκδ. Gutenberg)
H κουλτούρα, οι συνήθειες, οι κοινωνικές αξίες της αυτοκρατορικής Κίνας του 18ου αιώνα με φόντο μια δραματική ερωτική ιστορία.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους συλλέκτες της κλασικής σειράς Orbis Literae για να συμπληρώσουν τον 25ο τόμο και σε όσους ξέρουν πολύ καλά ότι η πλοκή στα ογκώδη μυθιστορήματα του 18ου και 19ου αιώνα μπορεί να τρέχει πολύ πιο γρήγορα ακόμα κι από αστυνομικό page turner.

2. Τυλ, Ο Σαλτιμπάγκος, Ντάνιελ Κέλμαν (Κώστας Κοσμάς, εκδ. Καστανιώτη)
Ο Ντάνιελ Κέλμαν επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα για έναν περιπλανώμενο σαλτιμπάγκο στη Γερμανία των αρχών του 17ου αιώνα. Όσοι το έχουν διαβάσει μιλούν για το καλύτερο βιβλίο του. Ανυπομονώ.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε τύπους βαρεμένους με την ευρωπαϊκή Ιστορία, όπως εγώ, που διαβάζουν στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου τη φράση «ο βασιλιάς συνυπάρχει με τον παλιάτσο, το παραμύθι με το ελισαβετιανό θέατρο, ο Μεσαίωνας με τους Νέους Χρόνους, η πραγματικότητα με τα φαντάσματα και η ποίηση με τη φρίκη», πετούν τη σκούφια τους και κάνουν μια τούμπα στο χαλί ενθουσιασμένοι. Το έχω ήδη και με περιμένει στο κομοδίνο.

3. Ερασιτέχνης επαναστάτης, Απόστολος Δοξιάδης (εκδ. Ίκαρος)
Η αυτοβιογραφία -ή προσωπική μυθιστορία, όπως την αποκαλεί ο ίδιος- του συγγραφέα των υπέροχων Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ και Logicomix. Η αφήγηση εστιάζει στα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωση, με κορυφαίο γεγονός το πραξικόπημα του Απριλίου του 1967.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όποιον εκτιμά την αυθεντική ευφυΐα ενός πολύπλευρου ανθρώπου και φυσικά σε όποιον διαβάζει με πάθος βιογραφίες και αυτοβιογραφίες.

4. Στο χείλος της αβύσσου, Erich Kästner (μτφρ. Άντζη Σαλταμπάση, εκδ. Πόλις)
Το Βερολίνο των αρχών του ’30 με τα καμπαρέ, τα υπόγεια πορνεία, την πληθωριστική οικονομία, την ανέχεια, τη βία σκιαγραφείται μέσα από τα μάτια του άνεργου διδάκτορα φιλολογίας Γιάκομπ Φάμπιαν. Ενώ η Δημοκρατία της Βαϊμάρης καταρρέει οι ήρωες βυθίζονται ηδονικά στην παρακμή, εθίζονται στην αδρεναλίνη της πτώσης, αναμετριούνται με την ηθική τους σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί το απόλυτο κακό.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους συγκλονίστηκαν από το Μόνος στο Βερολίνο του Χανς Φάλαντα και την κινηματογραφική μεταφορά του, αλλά και σε εκείνους που γοητεύονται από την ηδονική ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου.

5. Ο Αμερικανός Κόμης, Μαρκ Τουέιν (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πατάκη)
Ένας νεαρός λόρδος, ο οποίος πιστεύει στην κοινωνική ισότητα, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον τίτλο ευγενείας και τον πύργο του στην αγγλική εξοχή και να πάει να ζήσει απλοϊκά στην Αμερική.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους απολαμβάνουν τη λογοτεχνία με λεπτό χιούμορ και σε ανθρώπους με ανεπτυγμένη την κοινωνικοπολιτική αντίληψη (ειδικά για ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες της εκβιομηχάνισης και τις ζυμώσεις από την ανάδυση του Μαρξισμού τον 19ο αιώνα).

6. Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ, Francois Rabelais (μτφρ. Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, εκδ. Εξάντας)
Το αριστούργημα της Αναγέννησης αφηγείται την ιστορία δύο γιγάντων, των Γαργαντούα (πατέρας) και Πανταγκρυέλ (γιος), σατιρίζοντας τον γιγαντισμό του αναγεννησιακού ανθρώπου.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους λάτρεις του κλασικού και σε φοιτητές ή απόφοιτους ανθρωπιστικών σχολών (Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Ευρωπαϊκού Πολιτισμού). Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην ιστορία της λογοτεχνίας.

7. O Κόμης του Μόντε-Χρίστο, Αλέξανδρος Δουμάς (μτφρ. Σοφία Αυγερινού, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας)
Το δίτομο δημοφιλές έργο του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε μόλις από την Εστία και περιλαμβάνει μια εισαγωγή και επίμετρο του καθηγητή Θόδωρου Κατσικάρου.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όλους. Ένα κλασικό βιβλίο είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Όσοι διαβάζουν θα ήθελαν να έχουν αυτή τη συλλεκτική έκδοση και όσοι δεν διαβάζουν θα μυηθούν στη μαγεία της λογοτεχνίας με έναν δεξιοτέχνη αφηγητή (όπως όλοι άλλωστε οι συγγραφείς του 19ου αιώνα).

Processed with VSCO with a7 presetIMG_2372

8. Εξομολογήσεις ενός νεαρού άνδρα, George Moore (μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς, εκδ. George Moore)
Ένα πρωτοποριακό έργο του 1888 που έσπασε την αφηγηματική βικτωριανή «μανιέρα» του 19ου αιώνα και έδωσε προφητικά μια γεύση από την ανατρεπτική διάθεση της λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους εραστές του Μοντερνισμού (αλλά ας μην κάνουν χαρούλες γιατί ο ίδιος ο Μουρ, αργότερα, δεν άφησε όρθιο ούτε τον Μοντερνισμό).

9. Όλγα, Bernhard Schlink (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική)
Η ιστορία της Γερμανίας από τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 μέχρι και σήμερα μέσα από την πορεία μιας γυναίκας με έντονο πολιτικό ένστικτο και των ανθρώπων του περιβάλλοντός της.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους ανακάλυψαν τον Σλινκ από το σπουδαίο μυθιστόρημα Διαβάζοντας στη Χάννα.

10. Πατσίνκο, Min Jin Lee (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Ίκαρος)
Μια οικογένεια, τέσσερις γενιές, οκτώ δεκαετίες. Το μυθιστόρημα αφηγείται την πορεία της Σάντζα, η οποία γεννιέται σε ένα ψαροχώρι της Κορέας στις αρχές του περασμένου αιώνα και μένει έγκυος στα δεκαέξι της από έναν παντρεμένο άντρα. Η Lee παρακολουθεί τη φυγή της στην Ιαπωνία με έναν ιερέα που θα την παντρευτεί για να τη σώσει από την ταπείνωση, δημιουργώντας ένα έργο που σύμφωνα με τις κριτικές είναι μια ακριβής ακτινογραφία της Άπω Ανατολής του 20ου αιώνα.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους λατρεύουν τα βιβλία που παρακολουθούν τη ζωή ενός ήρωα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό του. Προσωπικά τσίμπησα με την ακόλουθη κριτική του συγγραφέα Gary Shteyngart: «Το εύρος των θεμάτων του Ντίκενς και του Τολστόι εφαρμοσμένο σε μια κορεάτικη οικογένεια του 20ου αιώνα στην Ιαπωνία».

11. Δάσος Σκοτεινό, Nicole Krauss (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο)
Δύο παράλληλες ιστορίες που τις ενώνει ένα ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ. Οι ήρωες αφήνουν την τακτοποιημένη ζωή τους και αναζητούν τον εαυτό τους -για διαφορετικό λόγο και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας- μακριά από την οικογένειά τους.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους πιστεύουν ότι το πιο σκοτεινό δάσος στο οποίο μπορεί ποτέ να χαθεί κάποιος είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

12. Το σπίτι των πνευμάτων, Ιζαμπέλ Αλιέντε (μτφρ. Βασική Κνήτου, εκδ. Ψυχογιός)
Το εξαντλημένο εδώ και χρόνια best seller της χιλιανής συγγραφέα, που κυκλοφόρησε ξανά από άλλον εκδοτικό οίκο, ζωντανεύει την ιστορία της Χιλής μέσα από τις περιπέτειες της οικογένειας Τρουέμπα.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους λάτρεψαν την ταινία με τον Τζέρεμι Άιρονς, τη Μέριλ Στριπ και την Γουινόνα Ράιντερ.

Processed with VSCO with a7 preset

13. Το πτώμα στη βιβλιοθήκη, Agatha Christie (μτφρ. Χρύσα Μπανιά, εκδ. Ψυχογιός)
Ο συνταγματάρχης Μπάντρι και η σύζυγός τους βρίσκουν το πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας με βραδινό ένδυμα στη βιβλιοθήκη τους. Η μις Μαρπλ επισκέπτεται το ζευγάρι και προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όποιον έχει στο σπίτι πολυθρόνα, ζεστό αφράτο ριχτάρι, καυτό τσάι και φρέσκα κουλουράκια. Θα το εκτιμήσουν και θα το τιμήσουν δεόντως.

14. Μια αυτοβιογραφία, Agatha Christie (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Ψυχογιός)
Η σειρά με τα νουάρ μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι γεγονός και οι λάτρεις του αγγλικού νουάρ έχουμε ενθουσιαστεί. Ένας παραπάνω λόγος είναι ότι αυτή συνοδεύεται και από την αυτοβιογραφία της πιο δημοφιλούς συγγραφέα όλων των εποχών.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους φαν της. Στους περίεργους που θέλουν να δουν μέσα από την κλειδαρότρυπα τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Σε επίδοξους δολοφόνους μπας και πάρουν καμιά ιδέα από τη δαιμόνια γυναίκα που δημιούργησε τους θρυλικούς Ηρακλή Πουαρό και μις Μαρπλ.

15. Μικρές φωτιές παντού, Celeste Ng (μτφρ. Ρίτα Κολαϊτη, εκδ. Μεταίχμιο)
Στο Amazon και το Goodreads ψηφίστηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα από τους αναγνώστες. Μια γυναίκα με την έφηβη κόρη της καταφθάνουν στο πολυτελές και άψογα οργανωμένο προάστιο Σέικερ Χάιτς του Κλίβελαντ και πολύ σύντομα αναστατώνουν τις ζωές των κατοίκων του.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όλους μάλλον. Έμεινε πάνω από 40 εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times.

16. Αρμινούτα, Donatella Di Pietrantonio (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Ίκαρος)
Μια υιοθετημένη έφηβη αναγκάζεται να επιστρέψει στη φτωχική βιολογική της οικογένεια, αφήνοντας πίσω τις ανέσεις μιας καλής ζωής με τους θετούς γονείς της. Όλα όσα ήξερε ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη και αναγκάζεται να βρει ξανά τη θέση της στον κόσμο.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους σινεφίλ που θα σπεύσουν να το διαβάσουν πριν μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο.

17. Μεταξύ τους, Ρίτσαρντ Φορντ (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πατάκη)
Μια τοιχογραφία της Αμερικής στα μέσα του 20ου αιώνα σε μόλις 182 σελίδες. Ο σπουδαίος συγγραφέας επιστρέφει στις ρίζες του και αφηγείται τα παιδικά του χρόνια και τη σχέση των γονιών του.
Σε ποιον θα αρέσει: Στους εθισμένους Φορντικούς που παραμιλούν στα social media αναζητώντας τον εξαντλημένο Αθλητικογράφο.

18. Φοβού τους Δανάους, Philip Kerr (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος)
Ο noir ήρωας που αγαπήσαμε στην Τριλογία του Βερολίνου σε μια νέα μεταπολεμική περιπέτεια στην Αθήνα του 1957. O ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ διερευνά για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας ένα ναυάγιο που συνέβη στα ελληνικά ύδατα. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα τον αναγκάσει να βυθιστεί στα σκοτεινά νερά του ναζισμού και συγκεκριμένα στην εξόντωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής.
Σε ποιον θα αρέσει: Σε όσους λατρεύουν το συνδυασμό μυθοπλασίας και Ιστορίας. Ο πρόωρα χαμένος Φίλιπ Κερ ήταν μετρ του είδους.

IMG_2404

 

IMG_2375

Leave a comment