
Πριν λίγο καιρό, εκεί που χάζευα βιβλία στο Goodreads, θυμήθηκα το παλιό μου Kindle. Δεν είναι έγχρωμο, δεν έχει φως, ούτε και ενσωματωμένο πληκτρολόγιο – κοινώς, υπάγεται στην εφορεία αρχαιοτήτων. Επειδή δεν έβλεπα να διαβάζω όταν έπεφτε το φως είχα αγοράσει μια δερμάτινη θήκη με book light που μου κόστισε μάλλον πιο ακριβά από το ίδιο το Kindle. Παρόλα αυτά, τα λεφτά του τα έβγαλε. Το χρησιμοποίησα αρκετά, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Ταξίδεψε μαζί μου στο εξωτερικό και ήταν πολύ καλή παρέα στις διακοπές μου σε διάφορα νησιά. Κυλίστηκε ευτυχισμένο στην άμμο, απόλαυσε τα μελτέμια του Αιγαίου σε ερημικές παραλίες και καταστρώματα πλοίων και μετά, για αδιευκρίνιστους εντελώς λόγους, ξεχάστηκε για κάποια χρόνια σε ένα συρτάρι.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο διαμέρισμά μου το βρήκα και το πήρα μαζί μου στο summerhouse όπου ζούμε μόνιμα από πέρυσι τον Μάρτιο, δαμάζοντας καθημερινά τα κύματα και απολαμβάνοντας την καραντίνα κάτω από τις λεμονιές και τις μανταρινιές του κήπου.
Έχει γίνει πλέον ξανά καθημερινή μου συνήθεια, αφού παράλληλα με τα έντυπα βιβλία μου, αγοράζω από το Amazon και διαβάζω σε eBook βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ή όσα είχαν μεταφραστεί κάποια στιγμή και είναι πλέον εξαντλημένα. Ελληνικά ebooks δυστυχώς σταμάτησα να διαβάζω στο Kindle (και μου λείπουν) γιατί βαρέθηκα τα διαδικαστικά: Άνοιξε τη μεγάλη τσάντα, βγάλε το μικρό τσαντάκι, κλείσε τη μεγάλη τσάντα, άνοιξε το μικρό τσαντάκι, πάρε το αρχείο ePub, κλείσε το μικρό τσαντάκι, άνοιξε τη μεγάλη τσάντα, βάλε μέσα το αρχείο Mobi μαζί με το μικρό τσαντάκι, κλείσε τη μεγάλη τσάντα, πέρνα το αρχείο στο Calibre, άνοιξε ξανά μανά τη μεγάλη τσάντα, βγάλε το μικρό τσαντάκι, κλείσε τη μεγάλη τσάντα, άνοιξε το μικρό τσαντάκι, σπάσε το DRM, μέχρι να σου σπάσει εντελώς ο τσαμπουκάς που αγόρασες Κindle στην Ελλάδα και δεν πήρες ένα Kobo που λύνει τον κόμπο, μπας και σου μείνει και λίγος χρόνος να ρημαδοδιαβάσεις το eBook με την ησυχία σου.
Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που τα θυμάμαι, αλλά εγώ μια φορά το μάθημα το πήρα. Το Kindle το κρατάω πλέον μόνο για τα αγγλόφωνα που μου γυαλίζουν στο μάτι από το Goodreads (για να τα αγοράσω απλά και ωραία με ένα μόνο κουμπάκι από το Amazon) και καθαρά για ενημέρωση στις νέες κυκλοφορίες του εξωτερικού. Πριν κάνα δυο εβδομάδες είδα τον ολοκαίνουργιο κατάλευκο eReader Kobo με έξυπνη design θήκη που γίνεται βάση οριγκάμι και το ερωτεύθηκα. Σxεδόν ακαριαία πετάχτηκα από την πολυθρόνα για να πάρω από την τσάντα την χρεωστική μου κάρτα, κάνοντας τις απαραίτητες καταναλωτικές χαρούλες, αλλά τελικά έδειξα αυτοσυγκράτηση και απλώς για να ξεκαψώσω έκανα μια μικρή ηλεκτρονική απόβαση στο Amazon και μετά στo eShop της Πρωτοπορίας (γιατί -όλοι το ξέρουν αυτό, είναι πασίγνωστος κανόνας- για κάθε ένα ebook που αγοράζεις, πρέπει απαραιτήτως για να μην σου καεί η φριτέζα να αγοράσεις και δυο χάρτινα βιβλία, έτσι, για την προστυχιά).








Ιδού λοιπόν η ηλεκτρονική μου βιβλιολίστα με όσα αγόρασα (γιατί ως γνωστόν για τον σωστό βιβλιόφιλο η λίστα είναι η μισή αρχοντιά):
Mexican Gothic της Silvia Moreno-Garcia: Ένα νεογκόθικ θρίλερ με μια ζοφερή έπαυλη ξεπεσμένων Άγγλων αποικιοκρατών στην επαρχία του Μεξικού.
Ghosts της Dolly Alderton: Ένα μοντέρνο μυθιστόρημα για τον έρωτα στα χρόνια των Millennials από την columnist των Sunday Times.
The secret life of Somerset Maugham της Selina Shirley Hastings: Η βιογραφία του αγαπημένου μου Σώμερσετ Μωμ (με απολαυστικές πληροφορίες για την θρυλική του βίλα στην Κυανή Ακτή, αφού όπως ίσως έχετε καταλάβει λατρεύω τις ιστορίες για σπίτια).
The long weekend του Adrian Tinniswood: Μια ωραία ιστορική μελέτη για τη ζωή στα αγγλικά country σπίτια του Μεσοπολέμου.
The pursuit of love της Nancy Mitford: Το γνωστό μυθιστόρημα της μεγαλύτερης αδελφής των θρυλικών αδελφών Mitford, δεινής χρονογράφου της βρετανικής αριστοκρατίας στα μέσα του 20ου αιώνα.
The transformation of the world του Jürgen Osterhammel: Ένα σπουδαίο ιστορικό έργο για το πως μεταμορφώθηκε ο κόσμος τον 19ο αιώνα, αφήνοντας πίσω του το παρελθόν και στρώνοντας το χαλί για τον σύγχρονο κόσμο του 20ου αιώνα.
Mrs de Winter της Susan Hill: Η συνέχεια του θρυλικού μυθιστορήματος Rebecca της Δάφνης Ντε Μωριέ, όπως τη φαντάστηκε η συγγραφέας ζοφερών ιστοριών Σούζαν Χιλ (The woman in black).


YΓ.1. Ο Hermes, γνωστός βιβλιοφάγος (κυριολεκτικά), αδιαφορεί πλήρως για το Kindle καθώς στερείται της γνωστής, εθιστικής μυρωδιάς του χαρτιού που τον δαιμονίζει. Του περνούν κάποιες σκέψεις να κινηθεί νομικά εναντίον του, αλλά προς το παρόν απλώς το σνομπάρει επιδεικτικά και ανεβάζει στο Ιnstagram -αναζητώντας κορίτσια- σοφιστικέ selfies πλάι σε στοίβες με τα μικρά μαύρα noir βιβλιαράκια των εκδόσεων Άγρα.
ΥΓ. 2. Εγώ πάντως το Kobo θα το πάρω (για να αγοράζω όσα ελληνικά ebooks γουστάρω με τη μία χωρίς μετατροπές, διότι είναι eReader-κομάντο που διαβάζει όλoυς τους τύπους αρχείων: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR). Και έχει και βαση οριγκάμι! Λατρεύω την ψηφιακή ανάγνωση. Δεν είμαι σαν τον Hermes, δεν διαβάζω με τη μύτη (ούτε με την αφή). Διαβάζω για την απόλαυση του κειμένου, για το ταξίδι, για αυτό το ωραίο χάσιμο σε έναν άλλο κόσμο από τον πραγματικό.